Влезни и Разбери:)

 

 
Рейтинг: 3.00
(582)
RedShark
Onlline Film`s
Свали си Музика
Онлайн Радио и TV
New Generators
GSM
За контакти
Online Камера
Бисери
Картинки
Музика
Видео
Забавления
Картички
Еротични
ТОРЕНТИ
Новини
Winmap Skins
Българска Музика
Знаете ли, че ... ?
Енциклопедии
ТЕСТОВЕ
Вицове
Kарикатури
Новини
Невъзможното е възможно?
Анимации
Пътешествие
Календар
Он-лайн игри
Xороскоп
Английско-Български Речник
Анкети
Клипове
Download-Софтуер


SMS i ICQ Кога ще умрете Реклама УСЛУГИ Субтитри Чат Новини

Новини / България

30 Декември 06, 13:43 / Автор: K-9
Ройтерс: България е бясна, че трябва да затвори ядрените си реактори
Ройтерс: България е бясна, че трябва да затвори ядрените си реактори

Затварянето на реакторите на Козлодуй е политическо решение, казва Дана Драбова, председател на Асоциация на западноевропейските ядрени регулатори
27.12.2006

Като част от договора за присъединяването си към ЕС, България трябва да спре на 31 декември два от четирите си действащи ядрени реактора, посочва Ройтерс в анализ, посветен на българската енергетика.

Това ще я превърне от регионален лидер в износа на ток в страна, която ще задоволява само собствените си потребности.

Това предизвиква протести сред политици, медии и учени, които твърдят, че Брюксел е изиграл страната да разруши един от символите си за национална гордост.

Сега София преценява като грешка съгласието си да закрие двата реактора и предупреждава, че то може да доведе до недостиг на ток и в нейните съседи Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Албания и Косово, които покриват дефицита си от Козлодуй.

Агенцията припомня и опитите на българските власти да спасят двата реактора, позовавайки се на оценката на МААЕ, че модернизацията ги е направила много по-надеждни. ЕС обаче каза "не", посочва Ройтерс.

Както не отстъпи и когато накара Литва и Словакия да закрият съветските си реактори, за да бъдат допуснати в съюза.

"Това първо поколение реактори не подлежи на модернизиране по отношение на стандартите за сигурност на ЕС и затова трябва да бъдат закрити. Така е договорено и те трябва да го изпълнят", Ройтерс цитира говорител на енергийната комисия на ЕС.

"Затварянето на реакторите на Козлодуй е политическо решение. От гледна точка на сигурността те не се различават съществено от фамилията на останалите европейски реактори", казва Дана Драбова, председател на Асоциация на западноевропейските ядрени регулатори (WENRA).

В подготовката си за присъединяването към ЕС Румъния и България се стремят да се справят с

нелегалния трафик на хора и наркотици,

характерен за този черноморски регион, който скоро ще стане източна граница на Евросъюза, пише още Ройтерс в коментар от пакета агенционни материали, посветени на предстоящото присъединяване на двете страни.

Всяка година хиляди момичета, дори 13-годишни, са отвличани или примамвани с добре платена работа или женитба, а след това са продавани на банди, които ги затварят в нощни клубове и бордеи или ги принуждават да проституират по улиците.

Според наблюдатели след присъединяването към ЕС на 1 януари още повече жени ще бъдат изложени на риск в двете страни, тъй като трафикантите ще се опитат да разширят бизнеса си като се възползват от по-лесния достъп до Западна Европа, за където са предназначени повечето жертви.

Ройтерс разказва и за надеждите, очакванията, съмненията и страховете на българските мюсюлмани, свързани с личното им благополучие, както и с

междуетническите и междурелигиозните отношения в страната

Агенцията посочва, че България ще бъде единствената държава, в която мюсюлманите - 12% от 7,8-милионното население - не са имигранти, а местна общност, останала от времето на Османската империя.

За разлика от своята съседка бивша Югославия България избягна конфликт между православните християни и мюсюлманите въпреки "възродителния процес" от 1984-1985 г., чиято цел бе да асимилира мюсюлманите, посочва Ройтерс.

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.058