Влезни и Разбери:)

 

 
Рейтинг: 3.00
(582)
RedShark
Onlline Film`s
Свали си Музика
Онлайн Радио и TV
New Generators
GSM
За контакти
Online Камера
Бисери
Картинки
Музика
Видео
Забавления
Картички
Еротични
ТОРЕНТИ
Новини
Winmap Skins
Българска Музика
Знаете ли, че ... ?
Енциклопедии
ТЕСТОВЕ
Вицове
Kарикатури
Новини
Невъзможното е възможно?
Анимации
Пътешествие
Календар
Он-лайн игри
Xороскоп
Английско-Български Речник
Анкети
Клипове
Download-Софтуер


SMS i ICQ Кога ще умрете Реклама УСЛУГИ Субтитри Чат Новини

Новини / Свят

30 Декември 06, 13:32 / Автор: K-9
Коледа по японски: Санта Клаус е слабо момиче с къса пола

Коледа по японски: Санта Клаус е слабо момиче с къса пола


В азиатските страни малцина осъзнават християнските корени на празника; вместо с пуйка някъде се гощават с кучета и прилепи
25.12.2006

Макар и по-малко от 1% от японците да са християни, в Страната на изгряващото слънце Коледа се празнува много ревностно.

В страната, където доминират шинтоизмът и будизмът, малцина осъзнават християнските корени на Коледа. Празникът за тях е време за неограничени покупки и преяждане, разказва ДПА.

Санта Клаус в Япония често е слабо момиче

с дълга черна коса, червена къса пола и бели ботуши. В големите магазини се продават костюми на "Секси Санта" и "Сладката Санта".

Коледните дървета в търговските центрове са украсени с изкуствени лампички, а празничните песни приканват купувачите към щедрост.

Магазините и фирмите използват всички търговски аспекти на сезона благодарение на "културния обмен", наложен от САЩ след Втората световна война. Повечето японски семейства с деца не пропускат да сложат елха в дома си, а под нея поставят красиво опаковани подаръци.

Първата документирана коледна църковна служба в Япония е била през 1552 г. Тя е отслужена от португалски мисионери.

Изолацията на страната обаче 200 години не позволява на християнството да стане по-популярно. Към западно влияние Япония се отваря през XIX век, а първите "Санта" от този период са облечени в кимоно, носят мечове и имат самурайска прическа.

Лека-полека коледният дух се разпространява

Дядо Коледа започва да носи подаръци на децата, като най-честият е паста за зъби. След Втората световна война американски войници се превъплъщават в ролята на добрия старец, като вместо да пристигат с еленов впряг, се спускат с парашути, за да раздадат бонбони на децата.

Днешните япончета не биха се зарадвали на такива скромни подаръци. Те предпочитат видеоконзоли и софтуер.

Официалният японски Дядо Коледа се казва Ямамото

Той е от студения северен остров Сапоро. Има изкуствена бяла брада и очила, макар и да е само на 44 години. Червеното му палто е пристегнато с черен колан над внушителния корем. Ямамото, естествено, си служи с новите технологии и има блог, за да общува с децата и родителите им.

Санта Клаус съществува, убедени са 2,9% от японците. Данните бяха огласени от най-голямата японска пивоварна компания "Кирин", която е извършила проучването. Анкетата е проведена сред повече от 8000 мъже и жени на възраст над 20 години.

Около 40% от японците са престанали да вярват в добрия старец на 6-8-годишна възраст, а 22,3% - на 3-5 години.

На Коледа много семейства в Япония се черпят с пандишпанова торта с ягоди и бита сметана. Колкото и вкусно да звучи, терминът "Коледна торта" дълго време се е отнасял за неомъжените жени над 25 години, които след тази възраст вече не са толкова хубави, както не е и сладкишът след 25 декември.

Mного хора празнуват с менюто на "Кентъки фрайд чикън". Обичаят датира от 1974 г., когато чуждестранен клиент споменава на мениджъра на едно от заведенията за бързо хранене, че е дошъл да си купи пиле, защото никъде в Япония не могъл да намери пуйка.

Думите му вдъхновяват кампания, в резултат на която днес по Коледа продажбите на "Кентъки фрайд чикън" се увеличават десетократно.

Тази година хората в редица азиатски страни отбелязват с много настроение християнския празник. Едно нещо обаче липсва на трапезите - традиционната пуйка. Вместо това според Ройтерс азиатците се гощават с

уникални блюда от кучета, прилепи и риби барамунди

Рождество Христово е смятан за чужд, западен празник в много азиатски държави, което не пречи на милиони хора да го отбелязват подобаващо, но по свой начин - с банкети и ястия, за които хората на Запад дори не са чували.

В Индонезия на коледната трапеза се поднасят деликатеси като свинско, накиснато в кръв, и ястия от кучешко месо. Индонезийските християни обикновено организират семейни сбирки в домовете на родителите си след коледната меса. По случай празника те не си разменят подаръци, а го използват като повод за срещи и приятни разговори.

Християните на остров Сулавеси поднасят на коледната трапеза градински плъхове с чили и чесън и прилепи, приготвени в кокосово мляко.

На Филипините, наред с печеното свинско или пуешко месо, върху изобилната коледна трапеза присъства и китайска сладка шунка. Филипинците се гордеят с най-дългите коледни празници в света, подготовката за които започва още през септември.

В Китай, където официално властват комунизмът и атеизмът, Коледа е нормален работен ден. Това не пречи на големите ресторанти в Пекин и Шанхай да организират пищни обеди и вечери.

Редица по-малки заведения също са обхванати от духа на коледните празници - хората от персонала са с шапки на Дядо Коледа, а прозорците са с позлатена украса, нещо немислимо във времето на Мао Цзедун.

В Австралия, където Коледа се пада в разгара на летния сезон, никой не си представя коледна трапеза с печена пуйка и пудинг. Вместо това австралийците се гощават с морски дарове и салати, както и с барбекю от риба барамунди.

Ако след подобни кулинарни угощения на хората им е останало още малко място за десерт, те опитват предлаганите в различните азиатски региони коледни сладкиши - от филипинската "бибинка" - оризова торта с много яйца, сирене и кокосови орехи - до тортата с ориз и плодове, поднасяна в Бангладеш.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.9683