Влезни и Разбери:)

 

 
Рейтинг: 3.00
(582)
RedShark
Onlline Film`s
Свали си Музика
Онлайн Радио и TV
New Generators
GSM
За контакти
Online Камера
Бисери
Картинки
Музика
Видео
Забавления
Картички
Еротични
ТОРЕНТИ
Новини
Winmap Skins
Българска Музика
Знаете ли, че ... ?
Енциклопедии
ТЕСТОВЕ
Вицове
Kарикатури
Новини
Невъзможното е възможно?
Анимации
Пътешествие
Календар
Он-лайн игри
Xороскоп
Английско-Български Речник
Анкети
Клипове
Download-Софтуер


SMS i ICQ Кога ще умрете Реклама УСЛУГИ Субтитри Чат Новини

Енциклопедии / Третяковска галерия

Третяковска галерия
29.12.06 14:30

Автор:K-9

Третяковска галерия
от Уикипедия, свободната енциклопедия (можете да редактирате и подобрите тази статия веднага)
 
Третяковска галерия, 2006
 
Иля Репин, Портрет на Павел Третяков

Третяковската галерия е художествен музей в Москва, основан през 1856г. от руския търговец Павел Третяков и съдържаща днес един от най-големите и значими колекции на руското изобразително изкуство. Галерията разполага с над 130 000 произведения на живописта, графиката и скулптурата.

[редактиране]
История

Галерията е създадена от руския търговец и меценат Павел Третяков /1832-1898/ със съдействието на брат му Сергей Третяков /1834-1892/. От 1856 г. Павел Третяков започва да събира художествена колекция, която през 1892 г. дарява на Москва. Галерията започнала да се нарича "Московска градска галерия на Павел и Сергей Третякови". Тогава колекцията наброявала 1276 картини, 471 рисунки и 10 скулптури на руски творци, а също и 84 картини на чужди майстори. На 3 юни 1918 г., Третяковската галерия била обявена за държавна с декрет на Ленин и получила названието Държавна Третяковска галерия. За директор на музея бил назначен Игор Емануилович Грабар. С неговото активно участие през същата година бил създаден и Държавен музеен фонд, който чак до 1927 г. останал един от най-важните източници за попълване на колекцията на галерията.

През 1928 г. бил извършен сериозен ремонт на отоплението и вентилацията, а през било прекарано електричество. През 1932 г. били построени 3 нови зали.

 


От първите дни на Великата Отечествена война, така както и в другите музей в Москава, в галерията започнал демонтаж на експозицията, за да има готовност за евакуация. В средата на 1941 ешелон от 17 вагона тръгнал от Москва към Новосибирск. Едва на 17 май 1945 Третяковската галерия била отново открита в Москва.

В периода 1986 - 1995 г. във връзка в проведената основна реконструкция Третяковската галерия била закрита за посетители.

Част от Третяковската галерия се явява и Музей-храма на свети Николай в Толмачах, който представлява уникално съчетание на музейна експозиция и действащ храм.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.2083